![Foto: Daniel Elfvelin
Hemmaplan. Dergårdsteatern kommer alltid att vara hemmaplan för Johan Hwatz, som älskar livet på scen där han får förbli ”pojken som aldrig behöver bli stor”.]()
En höst med bara två lediga dagar skulle ta musten ur de flesta. Men likt en scenens maratonlöpare fortsätter Johan Hwatz i ett högt tempo. Snart väntar premiär för hans första egenskrivna musikal och samtidigt hoppas han på en roll på Europas största musikalscen, i London.
Att kliva in på en scen med en salong full av människor är en anspänning, även för någon som sysslat med teater, cabaréer och musikaler i mer än halva sitt liv. Johan Hwatz har utarbetat en speciell teknik för att bemästra situationen. Han föreställer sig nervositeten nästan som en fysisk form som strömmar genom kroppen, innan han skakar ner den i benen och stampar ut den i golvet.
– Jag vet att det låter flummigt, men det funkar för mig, förklarar Johan.
Sällan har han haft så stor hjälp av tekniken som den 6 februari i år. Johan har stått på flera av Sveriges största scener, men han har aldrig varit mer nervös än inför 45 sekunders sångnummer i finalföreställningen av årets Lerumsrevy, där hans entré var en överraskning för publiken.
– De andra hade ju hållit på en månad och sen skulle jag plötsligt komma in i 3D, så att säga. Det gällde att det blev rätt.
Tre inspelningar
I övrigt hade Johan medverkat via förinspelade scener som visades på en storbildsskärm. Detta med anledning av att Lerumsrevyn krockade med hans uppträdande i Kristina från Duvemåla. Scenerna var effektfulla hantverk. Han berättar om hur arbetet gick till, med inspelningar på tre platser i tre olika städer.
– Vi började med att spela in musiken, ett back track i rätt tempo, i en studio i Malmö. Sen mimade jag framför en greenscreenstudio i Göteborg och den tredje inspelningen gjordes i Stockholm med en flygande kamera samtidigt som jag gjorde en föreställning på Cirkus.
Förutom på revyns avslutning fanns han även på plats i Dergården under premiären. Men den gången enbart som åskådare. För att vara en meriterad musikalartist såg han ovanligt generad ut, när han ställde sig bredvid scenen och försiktigt vinkade till publiken efter föreställningen.
– Det var jobbigt att sitta och titta på en föreställning som man själv var med i fast ändå inte, förklarar Johan.
Hjälper elever
När vi nu träffas är han tillbaka på Dergårdsteatern, hans hemmaplan förknippad med trygghet och nostalgi. Här har han förutom att delta i revyn bland annat medverkat i fyra gymnasiecabaréer, varav två som manusförfattare. Den här gången är han på plats som rörelseinstruktör för årets cabaréelever.
– Jag vill få alla sångare och dansare att på något sätt röra sig i takt till musiken. Alla behöver inte dansa, men alla ska ändå göra något tillsammans, säger Johan.
Det bästa rådet som han förmedlar har han själv fått från en lokal läromästare, Gösta Janson, spindeln i nätet för gymnasiecabarén.
– Uppåt, utåt, framåt, förklarar Johan om hur man bäst möter publiken.
Ett par dagars coachande i Dergården är ett avbrott från vardagen som musikalartist och elev på scenskolan i Göteborg. Men samtidigt är det en del av hans Peter Pan-liv, en tillvaro där han får vara en pojke som ”aldrig behöver bli stor”. Där han idag kan försörja sig på det som i ungdomen var en hobby, att ”leka på en scen”.
– Jag har alltid drömt om att bli skådespelare, säger Johan.
Men lek är bara en sida av myntet. Ett oerhört slit är den andra sidan. I höstas pendlade han fram och tillbaka mellan Göteborg och Stockholm, då han varvade sina studier med att göra rollen som drängen Arvid när Kristina från Duvemåla spelades på Cirkus.
– Måndag, tisdag och halva onsdagen var jag på scenskolan i Göteborg. Sen åkte jag till Stockholm och spelade föreställning onsdag kväll, torsdag, fredag, lördag och söndag, då jag åkte tillbaka till Göteborg. Jag hade två lediga dagar på hela hösten, en i november och en i december.
Våren har varit fortsatt intensiv. När LT träffar Johan är han nyligen hemkommen från London och snart väntar ytterligare en resa till musikalernas huvudstad i Europa. Under den förra resan provspelade han för en filmroll i ett drama och för en roll i Johans absoluta favoritmusikal.
– West End i London är väldigt svårt att komma in i och jag har legat på länge utan att höra ett pip, ett ord, ett ljud. Så plötsligt från ingenstans så ville man att jag skulle provsjunga för Les Misérables på Queen’s Theatre. Det höll på att få mitt hjärta att stanna.
I samband med resan fick Johan även en agent i London som han hoppas ska hjälpa honom att öppna fler dörrar.
– Men jag är väldigt realistisk. Det behöver inte bli nånting även om det vore väldigt kul om jag fick chansen.
Musikal om Wallenberg
I Sverige är Johan aktuell med en musikal om Raoul Wallenberg som han skrivit ihop med kollegan Pierre Oxenryd. Han tycker att det är på tiden med en föreställning om den svenske nationalhjälten, som räddade livet på mängder av judar innan han greps av sovjetiska myndigheter och försvann 1945.
– Han är mer känd utomlands där man gjort filmer, teater, musikaler, allt möjligt om honom. Själv hade jag ingen koll alls på vem det var in-nan jag gjorde specialarbete i trean, säger Johan, och gör en svepande gest över gymnasieområdet utanför fönstret.
Stort ansvar
Johan förklarar att deras musikal är en tolkning gjord under konstnärlig frihet. Men samtidigt får historien inte förvanskas och det finns anhöriga att ta hänsyn till. I ett omfattande researcharbete har duon bland annat intervjuat Raoul Wallenbergs syster Nina.
– Hennes ord ekar fortfarande i huvudet, ”nu är ansvaret ert”, och vad innebär det? Vi vill göra en musikal som så många som möjligt vill se, som gör folk nyfikna på honom och allting som han har gjort. Inte minst i dessa tider känns det viktigt, då folk flyr till höger och vänster i världen och där det är terrordåd var och varannan dag.
I maj och juni används musikalen som material på två workshops, på scenskolan i Göteborg och på Spira konserthus i Jönköping. Med en ensemble från både Göteborg och Jönköping sker därefter en öppen föreställning på Spira konserthus i början på juni.
– Sen får vi se vart det tar vägen därifrån, säger Johan.
Men målet är givet, att få spela upp musikalen på någon av Sveriges stora scener.