Quantcast
Channel: Nöje – Lerums Tidning
Viewing all 430 articles
Browse latest View live

Antikrundan kommer till Nääs

$
0
0
Bild: August Abrahamsons stiftelse

Två av nästa års avsnitt av tv-programmet Antikrundan kommer att spelas in på Nääs slott. Den 30 augusti kan alla som misstänker att de sitter på en guldgruva i form av en gammal sak få sin misstanke besannad – eller avskriven.

SVT:s Antikrundan ger sig ut på turné för 30:e året. Och för första gången spelas ett av avsnitten in på Nääs slott.

Inspelningen blir torsdagen den 30 augusti.

– Det ska bli fantastiskt roligt att få spela in i Vänhem på Nääs slott, säger Pernilla Månsson Colt, producent för programmet sedan 2008 i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Det är en oerhört vacker plats med en intressant historia och det ska bli roligt att få se svenskt kulturhantverk och gamla föremål i den miljön. Vi hoppas på en solig torsdag med många besökare och spännande föremål.

Till Nääs kommer antikvitetskändisarna Knut Knutson, Richard Thunér, Bo Knutsson, Eva Seeman och de andra antikexperterna. Det finns även chans att träffa eller i alla fall se programledaren Anne Lundberg. Hon gör sitt 19:e år som programledare, vilket innebär att hon har programledarrekordet i år räknat för ett och samma tv-program i svensk television.

– Det är en speciell stämning att jobba med Antikrundan. Att möta människor ute och höra deras historier om gamla kära ägodelar är helt underbart – och en av anledningarna till varför jag älskar public service. Under två veckor om året är det som att åka på lägerskola med alla experterna. Och många av dem – som ju till vardags faktiskt jobbar som konkurrenter – säger att det här är de roligaste veckorna på året. Det håller jag med om, säger hon in pressmeddelandet.

Det är inspelning mellan klockan 12 och 18 på torsdagen den 30 augusti. Det blir sedan två heltimmesprogram från Nääs som kommer att sändas i början av 2019 i SVT1.

Göran Berglind, vd på Nääs slott, är glad över nyheten.

– Jättekul, säger han med emfas och tillägger:

– Både för Stiftelsen och Lerums kommun. Jag tror att både lokalerna och området kommer att bli perfekta för programmet.

Har du sett Antikrundan?

– Ja, jag tycker att det är bra.

Har du någon privat sak att ta med dig?

– Kanske, jag funderar på en tavla som vi har hemma, men jag får fråga min fru innan jag vet säkert.

Ska ni be experterna titta på något från slottet?

– Jag vet inte. Men det kommer säkert bli bilder därifrån.

Nääs slott är inte precis ovant vid tv-tid och nationell uppståndelse. De senaste åren har både Vår tid är nu och Konstnärsdrömmar spelats in här.

– Vi är jätteglada, och hoppas och tror att även den här inspelningen kommer att innebära fler hittar hit till vår vackra miljö. Vi har märkt att vi har fått fler och kanske också andra typer av besökare efter vår medverkan i de andra produktionerna, säger Göran Berglind.

Antikrundan 2018

Umeå, Väven fredagen 24/8

Solna, Koppartälten söndagen 26/8

Lerum, Nääs slott torsdagen 30/8

Värnamo, Gummifabriken lördagen 1/9

Öland, Borgholms slottsruin måndagen 3/9

Malmö, Torups slott onsdagen 5/9.

Inspelning kl 12.00 – 18.00

Programmet sänds i början av 2019 i SVT1. Det blir två heltimmesprogram från varje ort.

 


Åsa Fång tilldelas fint stipendium

$
0
0
Pressbild: Per Jahnke
Prisas. Åsa Fång är glad över att ha fått äran att bli Annalisa Ericson-stipendiat.

Sedan Åsa Fång startade sin karriär i Lerum har hon haft framgångar på många scener runt om i landet. Nu tilldelas hon Annalisa Ericson-stipendiet.
– En stor ära, konstaterar stipendiaten.

Åsa Fång, 47 år, växte upp i Floda. Hon har fortsatt relation till kommunen eftersom hennes pappa bor i Stenkullen och kusinerna i Floda.

Åsa Fång slog igenom med farser på Lisebergsteatern redan på 1990-talet. Och firar nästa år 25-årsjubileum som aktris.

Nu tilldelas hon Annalisa Ericson-stipendiet på 50 000 kronor. Utmärkelsen delades ut vid en ceremoni på Malmöoperan i torsdags.

Hur känns det?

– Jag är otroligt glad och jättestolt, svarar Åsa Fång och fortsätter:

– Annalisa Ericson var dåtidens stora musikalartist. Hon var orädd på ett sätt som var härligt, och hade också en imponerande bredd som artist. Hon höll på med teater, dans, operetter, revy och film.

Vad betyder utmärkelsen för dig?

– Den visar att det man håller på med uppskattas.

Vad ska du göra för pengarna?

– Vet inte riktigt än.

Vad har varit roligast och vad är du stoltast över i din karriär?

– Allt jag har gjort har varit väldigt roligt.

– Jag är stolt över att ha gjort olika roller och olika saker, som bland annat tv, film och programledare. Jag är också glad över att ha haft ett band i Frankrike som spelade Edit Piaf-tolkningar, det ligger mig varmt om hjärtat.

– Sedan är jag stolt över att ha fått ihop det familjemässigt, och det beror till stor del på min fantastiska man och barn.

Vilka är dina framtida mål?

– Jag vill fortsätta jobba som jag gör idag en lång tid framöver.

 

Jacob i maffig musikal på operan

$
0
0
Foto: Daniel Elfvelin
Jacob Andréas är klar för en ny roll på Göteborgsoperan. I höst spelar han Ringaren i Notre Dame.

Storslaget äventyr på Göteborgsoperan avlöser galen humor på Chinateatern. Efter The Book of Mormon tar Jacob Andréas nu sikte på höstens roller i Ringaren i Notre Dame. Mellan de storskaliga musikalerna väntar bland annat en uppföljning av välgörenhetskonserten Alla kan göra något i Lerums kyrka.

Det är efter 90 föreställningar som Jacob Andréas precis tagit avsked av den hyllade The Book of Mormon och sin karaktär Äldste Young, en mormon ute på en skruvad missionärsresa.

– Det har varit en komplett föreställning där jag både har fått steppa, dansa och sjunga och jag har aldrig tidigare jobbat med en föreställning som lockat så mycket skratt, gapskratt. Det har varit en jätterolig period och det har varit en fullsatt salong kväll efter kväll, men nu kan vi inte fortsätta på grund av rättighetsskäl, säger han.

Men Jacob är samtidigt glad att slippa pendla till Stockholm, där han även uppträtt med Mamma Mia the party. Nyligen fick han en rapport över sina resor från SJ det senaste året. Sammanlagt har han åkt 39 357 kilometer mellan Lerum och Stockholm.

– Det är ett varv runt jorden. Nu blir det skönt att komma hem ett tag, säger han.

Pusslet att få ihop familjeliv med två barn på två och sex år blir nu väsentligt enklare. Frun Caroline gör tummen upp från köket.

– Det är jätteskönt att det blir hemmaplan nu, säger också hon.

Nästa stora projekt blir Ringaren i Notre Dame, som har premiär på Göteborgsoperan i slutet av september. Inför castingen i höstas förberedde sig Jacob extra grundligt då han åkte till Köpenhamn där föreställningen spelades då.

– Det är en roll som jag verkligen ville ha. Jag trivs väldigt bra på Göteborgsoperan som är en väldigt kreativ arbetsplats och det är en storslagen föreställning som imponerar både vokalt och visuellt.

Van inhoppare

Dels kommer Jacob att ha en roll i ensemblen, dels kommer han att vara inhoppare i huvudrollen som den puckelryggiga klockringaren Quasimodo.

– Än så länge vet jag om två föreställningar där jag ska spela Quasimodo.

Under spelperioden gäller det dock att vara beredd på plötsliga inhopp vid sjukdomar eller skador. Men att vara inhoppare i huvudroller har blivit något av Jacobs specialitet, ett uppdrag som han har haft i nästan alla de musikaler han medverkat i.

– Det har hänt att jag fått hoppa in i huvudrollen 45 minuter innan start, men hittills har det gått bra. Det handlar om att vara noggrant förberedd och man måste kunna hantera press och ett stort adrenalinpåslag.

Rollen som Quasimodo blir en ny scenupplevelse.

– Jag kommer att stå på balustraden, få klättra mycket och hänga och flyga upp i den stora ringklockan. Det är en väldigt fysiskt utmanande roll så det gäller att jag håller mig i form.

Med över tio år i branschen upplever Jacob ett uppsving för musikaler. Han ser en större bredd av produktioner och genren har även fått ta större plats i ”finkulturella” högborgar. Under det här spelåret kompletteras till exempel jättesatsningen Ringaren i Notre Dame av två mindre musikaler på Göteborgsoperan. Jacob har även uppmärksammat en mer blandad publik i salongerna.

–  Musikaler har haft lite av en töntstämpel, men nu kan jag till och med se kompisgäng i 25-årsåldern i publiken och det är jätteroligt.

På hemmaplan

Med några månader kvar till repetitionerna på operan ägnar sig Jacob åt ett flertal mindre projekt och bland annat väntar tre uppträdanden på hemmaplan. I slutet av juni gästar han Skallsjö kyrka och redan den här månaden väntar två uppträdanden i Lerum. Den 12 april är han gästartist i Aluddens ”På spåret”-satsning Musikresan och den 22 april blir det en uppföljning på välgörenhetskonserten Alla kan göra något, som arrangerades i Lerums kyrka för två år sedan. Det var Jacob själv som var initiativtagare till konserten där man samlade in pengar till flyktingar. Liksom förra gången tar han med sig tre kollegor – Kattis Trollregn, som deltog även 2016, Micaela Sjöstedt, samt Jesper Blomberg från Floda.

– Det är roligt att vi är två från kommunen och Jesper är en väldigt duktig musikal- artist. Han var också med i The Book of Mormon och i höst ska ha uppträda i Jönköping med On the Town, en stor dansmusikal.

Årets tema på välgörenhetskonserten blir just musikaler. Jacob kommer själv att sjunga I solsken från Ringaren i Notre Dame och de övriga låtarna kommer bland annat från Phantom of the Opera, Chess och My fair lady.

Bilder visas högt som lågt

$
0
0
STORT FOTOINTRESSE. David Lindblad och fotoklubbens ordförande Mia Elnif poserar framför Anette Cederlunds kamera.

Lerums Fotoklubb har under helgen sin tionde Vårsalong, en tradition som startade 2009.
I Tingshuset visas väggbilder, svävande bilder men också bilder liggande på golvet.

– Vi letade efter ett nytt sätt att visa bilder på, så nu har vi bilder från tak till golv, förklarar klubbens ordförande Mia Elnif, som tillsammans med David Lindblad är utställningsansvarig.

– Vi vill gärna att besökarna ska stanna upp, ge sin tid och känna sig avkopplade när de går runt och tittar på bilderna.

De senaste tre åren har utställningen haft svävande bilder, som hänger från taket, som blivit väldigt omtyckta. Även fotograferna har varit nöjda med den formen och fler har vågat ställa ut.

Stor variation

Lerums Fotoklubb har runt 60 medlemmar och flera av dem kommer att finnas i Tingshuset till helgen. Variationen är lika stor som antalet utställare. Här visas allt från natur- och djurbilder till dramatiska bilder. Klubbens bredd avspeglas i utställningen och här finns både amatörer som yrkesfotografer, vilket gör att det finns goda möjligheter att få inspiration och byta erfarenheter.

Meningen med utställningen var redan från början att visa på mångfalden av fotografiska stilar, samtidigt att ge den enskilde medlemmen kunskap att kunna hålla egna utställningar.

Medlemmarna i klubben, där många är väldigt aktiva, har månadsmöten, men träffas oftast flera gånger i veckan. Det ordnas workshop, kurser, föreläsningar och utflykter till intressanta fotoplatser, där de lägger fokus på praktisk fotografering och hjälper varandra med råd och tips.

Sedan januari månad har fotoklubben en egen lokal på Industrivägen i Gråbo.

Lerumsbandet Vogon Poetry släpper ny skiva

$
0
0
Foto: Thomas Jansson
Daniel Önnerby, John Andersson och Roger Tell I Vogon Poetry är aktuella med sin tredje fullängdare.

På fredag släpper Lerumsbandet Vogon Poetry sin tredje fullängdsskiva. I maj väntar festivalspelning i Tyskland för trion.
– För oss är det extremt stort att få spela på den här festivalen, säger Roger Tell som skriver text och musik i bandet.

Vogon Poetry består av sångaren John Andersson samt Roger Tell, keyboard och percussion och Daniel Önnerby, keyboard och bakgrundssång.

Alla tre kommer ursprungligen från Skåne men är nu bosatta i Lerum. Bandet har funnits sedan 2012. Det hela började med en musiktävling på den arbetsplats där Roger Tell och Daniel Önnerby arbetade.

– Där beslutades det att det skulle hållas en musiktävling. Vi delades in i lag och fick en Ipad som var det enda tillåtna tillverkningsverktyget, både för sångläggning och för instrument. I den gruppen skapade vi vår första låt, berättar Roger Tell.

Låten skulle framföras inför de övriga på företaget, men bandet saknade en sångare. John Andersson tränade på samma gym som Roger och Daniel, de ställde frågan till honom och han nappade.

”Lite bittert”

Men trots höga ambitioner kom bandet bara tvåa i tävlingen.

– Det är fortfarande lite bittert, säger Roger Tell och skrattar. Men vi tyckte att det var väldigt roligt och det blev startskottet för hela gruppen.

Sedan dess har bandet hunnit släppa två fullängdsalbum. Roger Tell beskriver musiken som melodisk och ganska minimalistisk elektronisk pop, och nämner bandinfluenser som IAMX, Elegant Machinery och Sista mannen på jorden.

– Vi hämtar mycket influenser ur syntpopen som var stor i början av 90-talet.

Bandet hämtar även inspiration från science fiction, bandnamnet är till exempel hämtat från Douglas Adams kultroman Liftarens guide till galaxen, där den vogonska poesin beskrivs som universums tredje värsta.

– Vi tänkte att om vi startar från botten så kan det inte bli så mycket värre, säger Roger Tell och skrattar.

På fredag släpps bandets tredje fullängdsskiva som fått titeln Life, the Universe and Everything, också det en Adams-referens. Roger Tell, som skriver det mesta av texterna och musiken, beskriver den som mer homogen är bandets tidigare.

– Vi har fått jobba med den under en mer sammanhållen tidsram. Låtarna hänger ihop på ett bättre sätt.

Stranger Things

Även om det fortfarande finns influenser av science fiction och populärkultur, bland annat i öppningsspåret Upside Down, hämtat från populära tv-serien Stranger Things, tycker Roger Tell att låtarna har ett större allvar än bandets tidigare alster.

– Skivan skrevs i en lite tyngre period i mitt liv, och det har speglat av sig på låtarna, säger han.

– Senaste singeln heter Children of mine, och mycket av den blickar framåt med tankar om hur det kommer att bli för våra barn. Det är en låt som handlar mycket om att fånga det vi är i nu, för vi vet aldrig hur det kommer att bli framöver, fortsätter han.

Spelning i London

Alla tre i bandet är i 40-årsåldern och har familj, så de är inte ute och spelar särskilt mycket. Två-tre konserter per år brukar de hinna med. Men den här våren bryter mönstret lite. I februari spelade bandet på Sticky Fingers, och förra helgen gjorde de en spelning i London.

– Gensvaret i England var överväldigande, vi är fortfarande lite chockade. Det är alltid lite nervöst att framföra nytt material och hur det ska tas emot, men det var väldigt god stämning.

18 maj väntar nästa spelning, den gången på musikfestivalen Wave-Gotik-Treffen som hålls i tyska Leipzig. Något som bandet verkligen ser fram emot.

– För oss är det extremt stort att få spela på den här festivalen, det trodde vi inte när vi startade 2012. Det ska bli spännande att se hur vi möts där nere, vi har aldrig spelat i Tyskland.

Vogon Poetry är en hobby för de tre medlemmarna, och framför allt handlar det om att ha roligt.

– Vi har jättekul tillsammans, och det var det första vi sa när vi hade spelat där på jobbet: ”det här håller vi på med så länge vi tycker det är kul, om det blir mer slit än roligt lägger vi ner”.

Duktiga musiker prisades

$
0
0
PRISADE. Jan Johansson delade ut priset till Sofia och Evelina fick Sophie Lökviks stipendium. Den unge mannen är Elliot Ekfeldt, som också fick en liten uppmuntran. Foto: Rutger Fridholm.

I söndags delades två stipendier ut till musikbegåvade flickor.
Det var Sofia Sundqvist som fick Kammarmusik i Lerums utmärkelse och Evelina Sjökvist som fick Sophie Lökvik-stipendiet.
Förutom äran fick de 5 000 kronor var.

– Jag kommer att använda pengarna till att ta extra pianolektioner hos privatlärare för att få ett annat perspektiv på mitt spelande, skrev Evelina i sin ansökan.

Evelina är 16 år gammal och började spela piano i tidiga lågstadiet. Då var det hennes mamma som var pianoläraren, men de senaste sex åren har Evelina gått hos Eva Palmers i Kulturskolan

– Evelina är en av de mest begåvade eleverna jag haft under mina 40 år som lärare på Kulturskolan, skriver Eva Palmers i sin motivering.

– Hennes tekniska färdigheter i kombination med hennes mogna musikalitet är mycket ovanlig och dessutom spelar hon allt utantill.

Evelina konstaterar att hon alltid varit passionerad av musik och musicerande och strävar ständigt efter att bli bättre och utveckla sig själv. Hon övar varje dag och är alltid med på Kulturskolans olika konserter. Vid ett flertal tillfällen har hon kompat bland annat stråkeleverna och den här terminen har hon varit med och spelat kammarmusik. Hon berättar också att den dagen hon flyttar hemifrån ska hon köpa en flygel.

– Jag måste säga att jag tycker det är fantastiskt att det finns och har funnits människor som vill motivera och uppmuntra unga musikanter att spela mera. Det är jag tacksam för, skrev hon vidare i sin ansökan.

Sista konsert

Det var vid Kammarmusik i Lerums sista konsert för säsongen, som gavs i Equmeniakyrkan i Lerum, som Evelina fick Sophie Lökvik-stipendiet. Även fiolspelande Sofia Sundqvist prisades, av Kammarmusiken i Lerum.

– Sofia går hela tiden framåt i sitt fiolspelande och man hör verkligen resultat. Hon har också ett väl utvecklat gehör och ger sig inte innan det blir rent, skriver Lotta Tipsis, fiolpedagog i Lerums Kultskola om Sofia.

Sofias sånglärare Jenny Schaub berättar att hon började med sång hos henne i höstas och visat att hon är mycket musikalisk.

– Sofia har en fin röst och är duktig på att hålla en egen stämma och även på att hitta på egna stämmor som passar med givna harmonier.

Betyder mycket

Sofia Sundqvist är 14 år och har alltid haft musiken som en stor del i sin vardag. Redan som sexåring började hon i Kulturskolans stråkrytmik och fastnade snabbt för fiolspelandet. Hon har medverkat i stråkkvartetter, musikfestivalen Side by Sida och många andra musikprojekt.

För några år sedan började hon också spela piano, vilket hon fortfarande gör, och säger att hon tycker om att utvecklas. Hon har också börjat ta sånglektioner och tycker det är roligt att kunna lära sig många olika sångstilar och använda rösten på olika sätt.

– För ett tag sedan köpte jag en egen fiol och tycker inte den stråken visar fiolens fulla potential, skriver hon i sin ansökan.

– Jag kommer att köpa en ny stråke, vilket gör att det kommer att bli ännu roligare att spela fiol. En ny stråke gör det enklare att lära in olika stråktekniker.

I samband med prisutdelningen avslutade Kammarmusik i Lerum sin säsong med att ha bjudit in kören Göteborg A Capella, som gjorde ett uppskattat framträdande.

Curt Dahlén på hotellgalleriet

$
0
0

Just nu ställer Curt Dahlén ut sina målningar på Hotellgalleriet på Nääs fabriker under namnet Geometriska former och uttryck.

Utställningen, som pågår dagligen fram till och med 15 maj, är den sista på Nääs fabriker som efter tio år och cirka 80 vernissage nu väljer att avsluta sitt galleri.

Utställning med äkta känslor

$
0
0
Foto: John Hagby

Vad skulle du skriva om du hade möjlighet att författa ett brev till dig själv och skicka det tillbaka i tiden?
Med det tankeexperimentet som utgångspunkt träffade John Hagby en rad olika personer. Mötena blev till porträtt som Lerumfotografen nu ska ställa ut i Floda.

Porträtt är den prisbelönta Lerumfotografen John Hagbys stora specialitet och det är också människor han visar upp när han nu ska ha en utställning. Men han har arbetat på ett helt nytt sätt, där vägen till bilderna har varit lika viktiga som de färdiga resultaten.

Modellerna som medverkar har fått skriva brev till sina yngre, mer oerfarna jag för att ge tips, råd, uppmuntran, tröst eller bara ett enkelt peptalk. John Hagby har därefter fotograferat personerna när de läst upp sina brev.

”Att få läsa ett brev till sig själv blir känslomässigt laddat, vissa gråter, några skrattar och andra går in i sig själva. Det är dessa äkta känslor jag vill förmedla i mina bilder”, skriver han i sin presentation av projektet.

De färdiga resultaten i form av 25 verk ska nu visas upp i konstutställningslokalen på Floda torg. Brev till mitt yngre jag heter utställningen som visas fyra lördagar i rad med start till helgen, då fotografen själv är på plats.

John Hagby är medlem i Svenska landslaget i fotografi och har prisats samtliga tre gånger då han deltagit i porträtt-SM. I den senaste tävlingen som avgjordes i Lund i höstas blev det en seger i kategorin fine art och en andraplats i kategorin porträtt.


Filmen tog hem pris efter pris

$
0
0
Foto: Ann-Charlotte Rugfelt Ferm/Kultur i Väst

Gråboproduktionen Skoldiscot vann flera priser på Frame filmfestival, bland annat tungviktspriset Bästa film.
– Tårarna kom när vi gick upp på scenen och fick ta emot priset, säger filmaren Christian Zetterberg.

Christian Zetterberg har varit Gråbobo men flyttar nu till Alingsås med flickvännen Liselotte Persson, som också arbetar med film. Hans kortfilm, Skoldiscot, spelades in i Hjällsnäshallen i Gråbo under en helg förra året. Totalt var det 76 personer på plats, och av dem var 55 barn.

– Det var den jobbigaste men roligaste inspelningen jag har gjort. Filmen är baserad på en sann händelse som jag bevittnade när jag jobbade på ett skoldisco. Jag kände sådant medlidande med pojken, han stod länge och tittade kärleksfullt mot någon på dansgolvet och jag försökte lista ut vem det var. Jag har varit där själv, inte på exakt samma sätt men jag har också stått där utan att våga närma mig den jag var kär i, har filmaren förklarat i en tidigare artikel.

Budskapet är att man ska våga vara sig själv, att det är okej att vara annorlunda. Förhoppningen är att filmen så småningom ska visas på skolor i syftet att informera om HBTQ-personer (homo-, bi- trans- och queerpersoner).

Flera priser

I helgen vann Skoldiscot flera priser på Frame filmfestival i Göteborg.

Hur känns det?

– Otroligt bra. Är faktiskt fortfarande chockad. Jag har drömt om att vinna Frame filmfestival sen jag besökte festivalen första gången när jag var 17 år. Det var den första festivalen jag kom i kontakt med så den har en speciell plats i mitt hjärta, svarar Christian Zetterberg.

Vad betyder vinsterna?

– Jättemycket. Vi blev superexalterade över beskedet att vi vann bästa foto, ett pris som ger ett teknikstöd på 65 000 kronor från Gothenburg filmstudios development.

Därefter blev filmens 10-åriga huvudrollsinnehavare Philip Kuub Olsen bästa skådespelare.

– En positiv överraskning. Vi är så stolta över Philip och alla våra barnskådespelare. Ingen kan någonsin ersätta dem. Och att ens huvudrollsinnehavare vinner pris för bästa skådespel är inte bara en glädje för honom. Det är en otrolig ära för mig som regissör att veta att jag gjorde rätt val, säger Christian. 

Sedan vann filmen biopublikens pris.

– Ett erkännande att publiken gillade vår film, vilket var väldigt häftigt.

Mer glädje

Det var inte över ännu. Ytterligare en chockerande glad överraskning var att vänta.

– Vi vann bästa film i tungviktsklassen. Det trodde jag aldrig. När vi gick upp på scen kom tårarna, säger filmaren.

Pris för bästa film innebär 10 000 kronor i stipendium för fortsatt skapande. Ackreditering till Göteborgs filmfestival 2019. Gratis medlemskap i OFF (Oberoende filmares förbund) samt boende och resa till Novemberfestivalen, arena för svensk kortfilm, där Skoldiscot kommer representera Västra Götaland under SM i kortfilm.

– Vi känner oss chockade och hedrade.

Vilka förväntningar hade ni på filmfestivalen?

– Oj, Vi hade inte förväntningar alls.

– Vi åkte dit med våra barnskådespelare och ville mest ge dem en häftig festivalupplevelse och chansen att få premiärtitta på filmen de lagt ner all sin kraft i. Och nog fick de en festivalupplevelse värd att minnas alltid…

Vilken annan respons har ni fått från dem som har sett filmen?

– Bara positiv. Över förväntan faktiskt. Många fina reaktioner över den intima känslan som filmen lyckas skapa på kort tid och flera komplimanger om fint skådespel och vackert foto. Vi är jättenöjda.

Fler festivaler

Varför gjorde ni Skoldiscot?

– I utbildningssyfte, för att väcka diskussion, känslor och tankar kring identitet, mod och sexualitet med den första kärleken i fokus. Jag brinner för barn och ungas berättelser ur deras perspektiv. Denna historia som grundar sig i verkliga händelser kändes därför mycket viktig.

Var kommer den att visas framöver?

– Nu skickas Skoldiscot, med den engelska titeln Slow Dance, till ett flertal filmfestivaler, både i Sverige och internationellt.

Så småningom är tanken att den ska användas i skolor och utbildningssyfte men först vill filmskaparna nå en bredare publik.

Vad händer nu?

– Utöver distributionen av Skoldiscot så fortsätter vi vårt filmskapande med nya projekt. Jag jobbar vidare med förproduktionen av min långfilmsdebut Isvaken. Har ett möte med författaren till boken vid samma namn, Catharina Söderquist, nu i helgen. Sen befinner vi oss i produktion utav två nya kortfilmer Vi tvättar kläder och Rails.

Alfons Åberg till Dergårdsteatern

$
0
0

Bara bus med Alfons Åberg spelas på Dergårdsteatern den 12 maj. Den omtyckta föreställningen sålde snabbt slut, så nu blir det en extraföreställning samma dag.

Det är revymakarna Håkan Klamas och L Per E Pettersson som står bakom satsningen genom den sistnämdes bolag Comedy Art Theater. Först tog de sig an uppgiften att låta Lerumsrevyn återuppstå och nu är de tillbaka i kommunen med teater för de yngre.

Under april och maj besöker Alfons Åberg och hans pappa ett antal orter i Väst- sverige för att spela föreställningen Bara bus med Alfons Åberg. Alfons spelas av Tobias Herbertzon och hans pappa av Kent Vickell.

En dag i Alfons liv

Revymakarna har skapat teater av Gunilla Bergströms älskade böcker Raska på, Alfons Åberg, Vad sa pappa Åberg? och Gode natt, Alfons Åberg, vilka har vävts ihop till en dag i Alfons liv.

Kända inslag som Ska bara…, en trasslig tejp till pappa Åbergs Var sak på sin plats och långkalsonger i frysen bjuds det på.

När sedan Alfons ska sova blir det inte heller lätt, för det är både smulor i sängen och lejon i garderoben.

Mycket humor, förinspelad sång och musik varvas med värme, glädje och massor av bus. Tekniker är Cristian Ehrman, som också var med i Lerumsrevyn.

Biljetterna till den 12 maj klockan 15.00 är redan släppta och de flesta är redan slut. Därmed har man satt in en extraföreställning klockan 13.00

Högt och lågt på varierad utställning

$
0
0
Porträttare. Anette Cederlund visar sina fotografier för fotografkollegan Alf Gleerup och Kirsten Gleerup.

När Lerums fotoklubb visade sina guldkorn var variationen stor. Här fanns fotografier från Lerum nattetid, en studie av broar, porträtt och diverse djur- och naturbilder.

I helgen fylldes Tingshuset i Lerum till bredden med fotografier. Utställare var medlemmar i Lerums Fotoklubb och bilderna gick att beskåda på väggarna, i luften och på golvet.

– Vi brukar försöka hitta på något nytt varje år och i år är det golvbilder, säger Mia Elnif.

Varför?

– För att man ska kunna se bilder nerifrån och upp.

Totalt ställdes 300 bilder av 23 fotografer ut på den tionde Vårsalongen som klubben arrangerat.

En av utställarna, Alf Gleerup, visade sex bilder av Lerum nattetid. Han hade bland annat fotograferat Lerums kyrka, motorvägen och ett bostadshus i Hedefors.

– För mig symboliserar en del av dem utanförskap, säger han.

Här fanns en stor variation av motiv. Anette Cederlund ställde bland annat ut porträttfoton.

– Jag fick höra att det här ser ut som ett gammalt skivomslag, säger hon och pekar mot en bild av tre unga killar.

Monica Ziegler hade lyckats fånga två svanar i en fin dans.

– Jag såg dem en vacker dimmig morgon nere vid Aspen. De allra bästa fotona fick jag tyvärr inte tillräckligt bra skärpa i så det blev de här jag visar upp, men jag tycker om dem också.

Casper i final

$
0
0
Arkivbild: Björn Dinau

På lördag kväll går finalen i Stjärnornas stjärna på TV4. Partillesonen och numera Flodabon Casper Janebrink, till vardags sångare och basist i Arvingarna, ställs då mot Ola Salo, kanske mest känd som sångare i The Ark.

I programmet, som har sänts sedan mitten av mars har åtta svenska artister tävlat mot varandra i sång. Varje program har haft en egen genre som tema, bland annat country, opera och hårdrock.

Ny röst i lokalradion

$
0
0
Arkivbild

Lerumsbon Johan Bjerkander, med ett förflutet som programledare på P3 och Mix Megapol, kommer från onsdagen den 2 maj att höras i Radio PE20.

Tillsammans med Jennie Karlberg kommer han vara lyssnarnas sällskap på vardagarna mellan klockan sex och klockan tio i programmet Mera morgon med Jennie och Johan. Johan är också komiker och imitatör och har setts i flera säsonger av Partaj och Så mycket roligare.

Äkta känslor i Hagbys porträtt

$
0
0
Foto: Daniel Elfvelin
John Hagbys modeller reagerade på väldigt olika sätt när de fick konfronteras med sin egen historia i projektet Brev till mitt yngre jag.

John Hagby är både en meriterad och prisbelönt fotograf, men i projektet Brev till mitt yngre jag gav han sig ut på okänd mark.
Resultatet blev 24 personliga porträtt som nu ställs ut i Floda.

Fotografen från Lerum ser avslappnad ut där han står och minglar med gästerna på sin vernissage i utställningslokalen på Floda torg. Det är lördag förmiddag och lokalen fylls med allt fler besökare.

– Jag var mest nervös när det var smygpremiär med modellerna och deras familjer igår. Jag känner ett ansvar för de som varit med, men jag har fått otroligt bra respons så jag har sovit gott i natt, säger John Hagby.

Han tillhör landslaget i fotografi och har flera vinster och pallplatser från porträtt-SM, men det här projektet liknar ingenting han gjort tidigare. Det har handlat om skapa någonting annat än estetiskt tilltalande bilder.

– Den här gången har jag velat ge någonting mer, jag vill att de som går härifrån ska känna sig berikade, säger han.

Snabbspolade sina liv

John har alltid varit intresserad av människor och samtal med de personer han fotograferar ser han som en del av arbetet som porträttfotograf.

Men nu tog han samtalen till en ny nivå. Under allt ifrån 20 minuter till tre timmar intervjuade han modellerna, vilka fick snabbspola sina liv, som John själv uttrycker det. Därefter bad han dem att återvända till en enskilt viktig händelse eller betydelsefull tidpunkt och skriva brev till sina mer oerfarna jag.

– De som är med har gjort en känslomässig investering och det känns inte som om någon har bromsat och gjort sig till utan att de skriver från hjärtat och det tror jag lyser igenom.

Breven fick de sedan läsa upp högt samtidigt som John fotograferade dem. När han därefter valde bland materialet var det oväsentligt vilka bilder som var de mest fördelaktiga för personerna, valen handlade helt och hållet om att hitta essensen, spegla känslan vid fototillfället.

Mycket att ta in

– Det är skratt, tårar, en del har nästan känslokalla uttryck. Vi reagerar väldigt olika när vi konfronteras med vår egen historia, säger John Hagby.

Många av besökarna står länge framför varje verk och betraktar några i taget med pauser emellan.

– Det blir så mycket att ta in, säger en tjej som står i en liten klunga av besökare.

En annan av gästerna, Katrin Elfstrand Trigueros, rekommenderar ”gammal som ung” att komma till lokalen i Floda centrum.

– Sedan måste den här utställningen fortsätta någon annanstans för den har ett budskap, den går direkt in i hjärtat, säger hon.

Utställningen visas under ytterligare tre lördagar och John Hagby är själv på plats även den 12 maj.

Kulturskolan samarbetar över gränserna

$
0
0

På andra sidan berget är ett samarbete mellan Kulturskolan i Lerum och Angered. På fredag har kommuninvånarna chans att se dem uppträda.

Dan Hellström arbetar på Kulturskolan i Lerum och hans dotter på Kulturskolan i Angered. De såg potential i ett utbyte och startade samarbetet.

– Vi ligger nära varandra geografiskt men långt ifrån varandra ekonomiskt, säger Dan Hellström och fortsätter:

– Vi använder kulturen för att överbrygga sociala skillnader mellan människor.

Nu på fredag klockan 17.30 blir det ett framträdande på Bagges torg med femton elever från Angered och femton elever från Lerum.

– Det blir gamla och nya poplåtar men även blockflöjt och dans.

Eleverna som uppträder den här gången är mellan 10 och 15 år. Den nya konstellationen har tidigare uppträtt på en ungdomsgård i Angered och då var det något äldre elever som var med.

– Det var jättekul och lyckat, det kom mycket folk, säger Dan Hellström.

Efter Lerumsframträdandet ska de båda Kulturskolorna utvärderas och sedan kommer samarbetet att utvecklas vidare.

Man har redan sett positiva effekter.

– Några elever har sökt sig till varandra för att göra projekt utanför Kulturskolan, och det var precis det vi hoppades, säger Dan Hellström.

Han hoppas att Lerumsborna ska komma och titta.

– För att det bjuds på bra underhållning. Och det är väl roligt.


Casper blev Stjärnornas stjärna

$
0
0
Arkivbild: Björn Dinau
VINNARE. Arvingarnas Casper Jarnebrink slutade efter åtta program som Stjärnornas stjärna.

Arvingarnas Casper Jarnebrink, numera Flodabo, blev i lördags korad till Stjärnornas stjärna i TV4.
Han mötte Ola Salo i finalen och vann med 57 procent av svenska folkets röster.

– Det här är helt otroligt, sa en glad Casper då programledaren Petra Mede berättade om folkets röstresultat.
– Jag trodde inte ens jag skulle gå till final.
Casper blev den första att koras till Stjärnornas stjärna. Under åtta veckor har han och andra kända artister tävlat i olika genrer. Allt från opera till country. Det var också Caspers countrysång som musikexperten Jan Gradvall ville höra igen i finalen, där tre dueller skulle framföras.
– Hade någon utanför Sverige hört dig och jag sagt att du var en stjärna inom country hade de trott mig, sa han efter Caspers framträdande.
– Jag gillar country, konstaterade finalisten Casper.

Jan Gradvall förklarade varför han trodde att Casper och Ola var de som gått till final med att det inte varit viktigast för dem att spela säkert.
– De har vågat mest i sina olika framföranden och riskerat mest, sa han i direktsändningen.
Kvällen började med att de två finalisterna skulle framföra varandras genombrottslåtar. Casper sjöng Olas skrivna låt till The Ark, It takes a fool too remain sane och konstaterade innan framförandet:
– Låten består av så otroligt mycket ord, så det blir svettigt att sätta dem.
– Du levererade som stjärnornas stjärna, konstaterade Jan efter framträdandet.

När Ola skulle framföra Arvingarnas genombrott Eloise sa han:
– Det här är en mästerlig popsång, men sången har några väldigt svåra ställen.
Delade ut beröm
Casper, som låtit de andra deltagarna i Arvingarna spela bakom Olas rygg, berömde det han hörde.
– Jag har sjungit Eloise 4 000 gånger och jag tycker det lät väldigt bra.
Som avslutning fick de två välja sin drömlåt och Casper valde Queens We are the champions.
– En stor miss var när jag blev erbjuden en biljett till Queens sista konsert i Stockholm, men tackade nej, berättade Casper.
– Istället tog jag moppen till Partille fritidsgård och kollade in tjejerna.
Operasångaren Rickard Söderberg fanns också i studion och han var lyrisk efter framträdandet.
– Du är inte Freddie Mercury, men du är så jävla bra. Både på det rockiga och på det som berör opera.
Casper har visat sig vara full av energi och arbetet hårt fem till sex dagar i veckan.
– Det har varit en rejäl utmaning, men även lite läskigt.
Under programmets gång har Petra Mede tjatat om Partillesonen Casper. Det är han förvisso, men numera bosatt i Floda.

Rekohelg på Nääs

$
0
0

NÄÄS: Nästa helg, den 26 och 27 maj, blir det Rekohelg på Nääs.
Späckade dagar med schyssta val, sunda material och hållbara liv utlovas.

På Nääs kommer kreativ slöjd, ekologisk bygghantverk i form av workshoper, demonstrationer, kurser, föredrag och hantverk att mötas. Dagarna är indelade i fyra olika teman. Se och hör, Gör, Ät och Köp.
Under lördagen blir det flera föredrag om allt från Anders Solvarm, som pratar om naturhus till Jojo Wood som visar hur man täljer en sked. Det finns möjlighet att göra en själv.
Lära nytt
Det finns också möjlighet att lära sig göra bivaxtyg, att slå med lie, klappa alpackor och handla på marknaden för slöjd och byggnadsvård.
På söndagen blir det specialvisning av slottet, Kerstin Lyckman berättar om linoljefärg och det blir modevisning i Eco Fashion. Det finns också möjlighet att lära sig hur man gör egen jord och titta in i museet på Slöjdseminariet.
Dessutom finns det möjlighet att se utställningen Väva spis och att titta på sommarutställningen Klimatklokt, som visas på Slöjd och byggnadsvård.
För den hungrige finns fyra foodtrucks och två caféer att välja på.

Robin kommer till Lerumsdagen

$
0
0

Nästa lördag, den 26 maj, är det dags för årets upplaga av Lerumsdagen.
Många aktiviteter utlovas på olika platser i Lerum.
På scenen står bland andra Robin Bengtsson och Bjarne Lundqvist, en sjungande konferencier.

– Valet av Robin Bengtsson har vi gjort eftersom vi i första hand vänder oss till barnfamiljer, förklarar Marianne Sörling, centrumledare i Lerum centrumföreningen.
I Melodifestivalen förra året tävlade Robin Bengtsson med låten I Can´t Go, som tog honom direkt till finalen, där han var favorittippad och också vann hela tävlingen. I Eurovision Song Contest i Ukraina slutade han på en femte plats. Låten har streamats nästan 21 miljoner gånger sedan dess.

Det hade gått bra för Robin redan tidigare. Som 18-åring kom han på tredje plats i talangprogrammet Idol 2008 och fem år senare släppte han sin första singel under artistnamnet B Robin. Därefter har han släppt ytterligare några stycken och skrivit hundratals låtar.
Han tävlade även i melodifestivalen 2016 med Constellation Prize, och var favorittippad, men slutade på en femteplats.
Förutom att Robin kommer att stå på scenen på Bagges torg denna lördag finns även Husbandet, Linda Skoglunds band, på plats, som kommer att spela vid några tillfällen. Underhåller gör också Ukulelegruppen i Floda, Lerums Blåsorkester och Isabel Sörling, som ursprungligen är från Lerum.
Under en kvart står också barnboksförfattarna Maria Engstrand, som Akademibokhandeln bjudit in, på scenen. Hon samtalar med Hanna Smedberg från bokförlaget Opal om hur boken Kod: Orestes blivit till och hur det varit att arbeta med den.
För de yngre besökarna kommer också Ballongkillen Adam Peterson, som ansiktsmålar och gör ballongfigurer och ett gäng söta valpar utför riskabla räddningsuppdrag för att skydda sitt hem. Dessutom besöker Pikachu från Pokemon Bagges torg och det finns möjligheten till ponnyridning.

På Brobacken stängs trafiken av för att ge plats åt hoppborgarstivoli för de lite äldre barnen. Där får de hoppa hela dagen för en kostnad på hundra kronor.
Det är inte bara på torget det händer saker. Det blir också loppis vid Tingshuset, samt en finloppis med modevisning. För den som tycker om gamla bilar och motorcyklar är parkeringen utanför Ljungs mötesplatsen för entusiaster.
Dagens konferencier är Bjarne Lundqvist, som skötte det jobbet även förra året. Bjarne är bland annat känd från dansbandet Flamingo- kvintetten och Streaplers, där han varit trummis. Nya plattan med The Mule Skinner Band har blivit väl mottagen, så under Lerumsdagen är han en sjungande konferencier.

Ann-Charlotte Edgar
ann-charlotte.edgar@lerumstidning.com

Hwatz och Fång i samarbete

$
0
0

Lerumsbördiga Åsa Fång och Johan Hwatz möts nu för ett samarbete i ett musikalprojekt. Föreställningen som Hwatz skrivit med en kollega handlar om Raoul Wallenberg.

Båda två har arbetat på Malmöoperan, de har gjort ett par reklamjobb tillsammans och senast de två artisterna möttes var i Lerum.

– På releasepartyt för cabaréboken sjöng hon en sång och jag en, säger Johan Hwatz.

Men nu arbetar de för första gången tillsammans i Johan Hwatz och kollegan Pierre Oxenryds föreställning om den svenske nationalhjälten Raoul Wallenberg, som räddade livet på mängder av judar innan han greps av sovjetiska myndigheter och försvann 1945.

– Åsa är fantastisk. Hon spelar en stark mamma i en splittrad familj som försöker överleva i Budapest, säger Johan Hwatz.

Radioteater

Projektet har tidigare fungerat som workshop-material på scenskolan i Göteborg och på Spira konserthus i Jönköping. Nu återvänder de till Spira konserthus där de den 3 juni ska ha en så kallad reading.

– Det är en sorts radioteater där 18 sångare och en pianist sitter med notställ, förklarar Johan Hwatz.

Målet är givetvis att få föreställningen att flyga helt och hållet.

– Musikaler är så himla dyrt, men vi hoppas att något av husen vi kan tänka oss vågar satsa på idén. Efter förra gången tackade vi nej till erbjudanden som vi inte tycker passar formatet och det var det mest iskalla vi gjort.

Uttagna till Revy-SM

$
0
0

Ett av numren i Lerumsrevyn har gått till semifinal i Revy-SM.

Hur känns det?

– Kul, säger Felicia Larsson med ett stort leende.

– Jätteroligt, verkligen, tillägger Sanna Klarin med ett lika stort leende.

Det är dessa båda debutanter i revysammanhang tillsammans med en annan debutant Filip S Bergqvist som uppträder i Nej, ett sång- och dansnummer som handlar om metoo. I numret dansar de två tjejerna med en man som de egentligen inte vill dansa med men som ändå dansar med dem.

– Filip kan inte delta i Revy-SM så vi har fått lov att hitta en ersättare, vilket blir Cristian Ehrman. Båda är fantastiskt duktiga, konstaterar Sanna Klarin.

Det är endast tjejerna som sjunger. Båda har sjungit länge. Skådespelandet är dock helt nytt för Sanna medan Felicia har hållit på med improvisationsteater tidigare. Ingen av dem har varit med i någon revy.

Fick provspela

Hur kom det sig att ni sökte till Lerumsrevyn?

– Jag satt hemma och gjorde inget särskilt när mamma sa till mig att de sökte folk till revyn, jag sökte för jag tyckte att det var en kul grej. Väldigt spontant, svarar Sanna.

– Det var min pappa, som jobbar som lärare på Torpskolan ihop med en av manusförfattarna, som sa att de sökte folk, svarar Felicia.

Båda kallades till intervju och fick ett manus med mycket text och kort tid att öva. De sjöng också en egenvald låt. Och båda delarna gick bra.

Tjejerna tycker att det har varit en positivt upplevelse att vara med.

– Kul. Bättre än jag trodde, jag hade inga egentliga förväntningar, säger Sanna

– Jag har fått jättemånga nya vänner. Och vi är redan igång med att planera nästa års revy. Roligt, tillägger Felicia.

Båda vill vara med i revyn nästa år också.

Lite nerver

När det gäller det uttagna numret säger Sanna:

– Både text och musik är riktigt bra.

– Ja, håller Felicia med, det är ett av få nummer som var allvarligt, inga skämt och ståhej.

Hur förbereder ni er inför SM?

– Jag är redan nervös. Vi kommer öva mycket, säger Felicia.

– Och så ska vi finslipa lite på låten och lägga till lite stämmor, tillägger Sanna.

Det är Robert Cronholt som är manusförfattare.

Varför skrev du numret?

– Jag ville skriva en text på metoo-temat eftersom det tveklöst var en av fjolårets viktigaste händelser. En gammal, unken problematik som äntligen belystes på allvar. Man kunde verkligen märka hur världen påverkades, och fortfarande påverkas av det. Häftigt, tycker jag. Jag gick ett tag och funderade kring lämplig låt att utgå från. När Bo Kaspers Orkesters Svårt att säga nej dök upp i huvudet blev jag väldigt inspirerad. Den har något suggestivt över sig som jag verkligen gillar, svarar han.

Vad tycker du om tjejernas framförande?

– Jag såg numret på premiären och tycker framförandet är jättebra, både Sannas och Felicias sång och den strama koreografin av Annette Gemberg. Numret fick också bra gensvar från publiken, det blev en speciell stämning i salongen.

Hur känns det med semifinalplatsen?

– Det känns såklart hur kul som helst att Nej gick till semifinal, och jag ser fram mot att åka ner till Halmstad i augusti och bevittna revy-SM på plats.

Semifinalen går av stapeln den 8 till 11 augusti.

Uttagna nummer till kategorin sång och musik

Final: Falkenbergsrevyn med Nassarna, Kalmarsundsrevyn med Jag är tillbaka och Östersundsrevyn med Håller formen – en tomatsalsa

Semifinal: Lerums Revyfrämjande med Nej, Borlängsrevyn med Spelar bort livet, Engelholmsrevyn med Telefonterror 2018, Gôôrglad – Nya Halmstadsrevyn med The toppen is nådd, Katrineholmsrevyn med Killar, Mölndalsrevyn med Alla meteorologer heter Per, Osbyrevyn med Dopadopa, Revysmedjan med Otacksamt, ​Strängnäsrevyn med En riktig hitlåt och Täljerevyn med Älskar att känna den känslan.

Viewing all 430 articles
Browse latest View live